expositie Opwarming, 31 mei t/m 8 aug ’24

De zomerexpositie (expositieperiode 75 & 76) gaat over opwarming. Daarbij wordt bedoeld de ‘Global Warming’ naar aanleiding van de klimaatverandering. Leuk onderwerp, erg breed ook, maar ik was met ander werk bezig. En toch…
Bovendien moest ik een begeleidend stukje schrijven.

OPWARMING (en de zeespiegelstijging & overstromingen)

De Aarde kreunt door de opwarming. Waar ooit koude toendra’s lagen, smelt nu het permafrost in de hete zon. Onverbiddelijk schuift de zee op, elke dag een beetje verder, met elk getij is er nieuwe strijd om het land. In Alphen aan den Rijn oogt de imposante hefbrug als een sierlijk monument, een baken in z’n omgeving. Uit de hoogte ziet deze trotse constructie het water om zich heen gestaag stijgen.

De overstroming komt er aan, de krukjes zijn reeds gestapeld. Eens zo’n een levendig plein, waar mensen zich haastten naar hun werk, naar huis, of naar de winkels. Nu drijft er modder en troep van het water dat langs is gestroomd. Hoe lang nog voordat de stevige constructie wordt overspoeld, weggespoeld door de alsmaar stijgende zee?

Lein Kaland brengt deze confrontatie tot leven in zijn ets en litho. De hefbrug, zo sterk en betrouwbaar, lijkt nu kwetsbaar, een titaan die boos gade slaat hoe zijn omgeving langzaam maar zeker wordt verzwolgen. De krukjes daarentegen getuigen van een menselijke maat, opgestapeld zonder schuilplaats tegen de oprukkende water.

Ets Alphense Hefbrug
Non-toxic intaglio print/diepdruk 
formaat: 20 x 25 cm
druk: Prussianblue
in houten lijst 30 x 40 cm.

Litho Gestapelde Krukjes
Litho / Steendruk
formaat: 20 x 30 cm
druk: WarmBlack
in houten lijst 30 x 40 cm

expositie Opwarming, 31 mei t/m 8 aug ’24
Galerie Stichting Alphen Art ,
Aarkade 41, 
2406 BT Alphen aan den Rijn 
Galerie open:  di, wo en vr 12.00 – 17.00 uur en za 11.00 – 16.00 uur.