Expositie ‘de waanzin’ in Historisch Joris

Expositie ‘Waanzin in de kunst’ van  januari t/m april 2016 in Historisch Joris

Deze expositie toont de ‘Waanzin’’ in de kunst, vanuit diverse disciplines. Zoals door middel van houtsnedes, etsen, schilderen, tekenen, fotografie, sculpturen en keramiek.
Bezetenheid, wanen en stoornissen of krankzinnigheid zijn voor veel mensen griezelige aandoeningen, maar daardoor ook fascinerend. Daarom is waanzin altijd een aantrekkelijk gegeven geweest in toneel, opera, literatuur en beeldende kunst. Het gaat vaak over verlangens, angsten en de dunne scheidslijn tussen verleiden en afstoten, harmonie en con ict, tederheid en gevecht. Het thema werd destijds gekozen als aansluiting bij ‘Waanzin in de letteren’, het boekenweekthema in .
Een voortzetting vindt plaats in 2016. Waanzin in de kunst?

Heeft het één met het ander te maken? Niet noodzakelijk. Echter: voorbeelden genoeg. Edward Munch, Arnulf Rainer, Virginia Woolf, Tsjaikovski, om maar een paar bekende namen te noemen. Kunstenaars hebben een verlangen om iets te maken, iets tot stand te brengen. Dat doen zij vaak onbezoldigd, of voor een schamele vergoeding. Om dan toch altijd maar weer die pen, penseel of gutsen op te pakken. Ja, dat is toch echt
waanzinnig. Wat krijg je er voor terug? Het gevoel iets tastbaar gemaakt te hebben.

Een aantal kunstenaars van STA-ART hadden werken voor deze expositie vervaardigd, zoals Marieke van Amerom, Suzanne Brand, Maria van ’t Hullenaar, Lein Kaland, Petra van der Made, Ina van de Nes, Desiree Ubink, Ruben van Veen , Jan van Rijn, Sanne de Vries en Bert Verboon.

In mijn geval heb ik mijn etsen opgedragen aan een aantal stoornissen in de psychiatrie