Houtsnedes, een serie portretten na een bezoek aan een instelling voor zwaar geestelijk en lichamelijk gehandicapte jongeren.

Deze serie portretten is ontstaan na een bezoek aan een instelling voor zwaar geestelijk gehandicapte kinderen. Waar deze kinderen aan leden kon ik toen nauwelijks bevatten, allemaal waren ze ontoegankelijk en bij toenadering agressief. De kinderen die ik zag waren bijna dierlijk te noemen. De beelden die ik toen heb gezien hebben erg veel indruk op mij gemaakt. Hierna zijn deze 5 houtsnedes ontstaan in formaat 30 x 40 cm in zwart/wit.
(In verband met de privacy houd ik de tijdstip en locatie achter. Waarschijnlijk zal niemand in mijn impressie personen herkennen.)
De analoge opnamen, die verder uitsluitend gebruikt zijn als ‘schetsmateriaal’ zijn gemaakt in de 80-ger jaren. Het zou nu ook ondenkbaar zijn dat er nog bewoners of patiënten gefotografeerd of getekend kunnen worden in een verzorgingsinstituut.

De techniek:
(De houtsnijkunst of xylografie is een grafische techniek, waarbij een houtsnede ontstaat. Hiertoe wordt met speciale gutsen in een zachte houtsoort een tekening uitgegutst. Hierna wordt met een inktroller de drukplaat van zwarte of gekleurde drukinkt voorzien en vervolgens wordt hierover een vel papier krachtig aangedrukt. De afbeelding ontstaat in spiegelbeeld door het hout dat is blijven staan. Dit is een hoogdruktechniek; de uitgekerfde delen worden als uitsparingen zichtbaar in de afdruk.)

Grafiek