Exposities

Op dit moment zijn er geen exposities.

De etsen (Etching) & aquatints ‘de Waanzin’ waren te zien:

Expositie “Wanen & Psychosen” van 28 nov 2018 t/m 7 jan 2019 in de foyer van Theater Castellum te Alphen aan den Rijn.
Momenteel hangt een deel van de etsen c.q. droge naald werken in een expositie bij het afscheid van huisarts Jaap Eysink-Smeets in het Castellum te Alphen aan den Rijn van 28 nov 2018 t/m 7 jan 2019.

 

Expositie “Waanzin” van zondag 24 januari t/m vrijdag 1 april 2016 in Galerie Historisch St. Joris te Delft
Deze expositie toont de “Waanzin” in de kunst, vanuit diverse disciplines. Zoals door middel van houtsnedes, etsen, schilderen, tekenen, fotografie en keramiek.

Bezetenheid, wanen & stoornissen of krankzinnigheid zijn voor veel mensen griezelige aandoeningen, maar daardoor ook fascinerend. Daarom is waanzin altijd een aantrekkelijk gegeven geweest in toneel, opera, literatuur en beeldende kunst.

Het gaat vaak over verlangens, angsten en de dunne scheidslijn tussen verleiden en afstoten, harmonie en conflict, tederheid en gevecht. Het thema werd destijds gekozen als aansluiting bij “Waanzin in de letteren”, het boekenweekthema in 2015. Een voortzetting vindt plaats in 2016.

Waanzin in de kunst? Kunst in de waanzin? Kunst en waanzin? Heeft het één met het ander te maken? Niet noodzakelijk. Echter: voorbeelden genoeg. Edward Munch, Virginia Woolf, Tsjaikovski, om maar een paar bekende namen te noemen. Kunstenaars hebben een verlangen om iets te maken, iets tot stand te brengen. Dat doen zij vaak onbezoldigd, of voor een schamele vergoeding. Om dan toch altijd maar weer die pen, penseel of gutsen op te pakken. Ja, dat is toch echt waanzinnig. Wat krijg je er voor terug? Het gevoel iets tastbaars gemaakt te hebben.

11 kunstenaars van STA-ART hebben diverse werken voor deze expositie vervaardigd: Maria van ’t Hullenaar, Suzanne Brand, Ina van de Nes, Desiree Ubink, Ruben van Veen, Marieke van Amerom, Sanne de Vries, Bert Verboon, Petra van der Made, Jan van Rijn en Lein Kaland.

De officiële opening was op zaterdag 23 februari om 15.00 uur door professor Wouter Kusters met tevens een lezing over zijn laatste boek: “De filosofie van de waanzin”.

Grafiek, Tekenen