etsen (etching), een inspannende bezigheid.

Etsen is traditioneel het proces waarbij sterk zuur wordt gebruikt om in de onbeschermde delen van een zinken plaat te etsen om een ​​ontwerp in diepdruk (ingebeten) in het metaal te creëren. (zoals omschreven op de wikipedia) Het etsen is best een tijdrovende bezigheid, maar je krijgt er veel voldoening uit. Een lange tijd geleden heb ik ooit een portret gemaakt van mijn overleden moeder. Gewoon omdat er weinig beeldmateriaal was en de herinnering aan haar up-to-date moest blijven. Op dezelfde manier heb ik nu een plaat gemaakt van mijn vader die al in 1981 is overleden.
Door het inspannende proces en de volle aandacht die je nodig hebt bij deze techniek kun je ook goed je gedachten de vrije loop laten.

De ets is redelijk goed gelukt, jammer dat ik ‘m niet kan laten zien.
Ik heb intussen een heel leven achter de rug, jammergenoeg heb ik de hoogtepunten (en dieptepunten) niet met hem kunnen delen. Zo heeft hij bijvoorbeeld mijn huwelijk niet meer mee kunnen maken. Ook niet de geboorten van mijn vier kinderen. Ik vond het steeds een groot gemis dat ik nooit meer te rade kon bij hem.

Nu na 40 jaar wil ik ‘m nog een keertje eren d.m.v. een nieuwe ets, zodat deze naast de andere, de ets van mijn moeder kan hangen. Het kost me wel bloed-zweet en tranen, zo is althans de uitdrukking, maar dat is het dan ook waard. Op deze pagina zal ik een paar beelden laten zien van de totstandkoming ervan.

De meest linker foto is het ininkten van de etsplaat.
Op de middelste foto til ik de afdruk omhoog van de etsplaat.
En op de rechtse foto liggen de drukjes te drogen.

Meer lezen over Etsen – https://nl.qaz.wiki/wiki/Etching

Grafiek