info

Lein Kaland (1954) volgde lessen van 1973 t/m 1978 aan de Academie voor Beeldende Kunsten (ABK) te Arnhem. Specialisaties: fotografie, film, grafiek zeefdrukken, etsen, lithografie, tekenen. Daarnaast deed hij ook in 1978 een dubbeljaar aan de Academie Psychopolis te Den Haag, film bij Frans Zwartjes.
Daarna rondde hij een aantal vervolgstudies af in 1988 aan het Advanced Technical Fields of Large Format Photography Technische Camera Techniek bij Sinar AG te Schaffhausen, in 1989 aan het Kreativer Lichttechniken der Werbefotografie bij Bron Elektronik AG in Zwitserland.

Aan de Hogeschool Rotterdam, Faculteit de Kunsten en Architectuur volgde hij met succes in 1995 de studie Multimedia en de studie Digitaal Beeld. Tijdens z’n loopbaan kwamen daar nog diverse nascholingscursussen op het gebied van digitale bewerking, reclame en management achteraan.

Al vroeg begon hij met lesgeven zoals o.a. in 1978 als Docent Fotografie en Zeefdrukken voor organisatie Giko in ’t Speelhuis te Helmond (Centrum voor kunst en educatie)

Nadat hij aan z’n verplichting in het leger had gedaan in 1978/1979als Fotograaf Leger Film & Foto Dienst te Den Haag kwam hij in dienst als reclamefotograaf bij een uitgeverij van vakbladen, waar hij met weinig beschikbare middelen de meest uiteenlopende fabrieksreportages wist te maken in binnen- en buitenland. Door deze werkzaamheden bij Uitgeverij P.C. Noordervliet te Zeist wist hij zich te vestigen in Alphen aan den Rijn vanaf 1985 als Zelfstandig ondernemer Studio Kaland / Kaland Fotografie.

Naast z’n werkzaamheden als reclamefotograaf vond hij daarnaast nog tijd om de liefde voor het vak nog te verspreiden via het lesgeven (2000-2003) aan de VolksUniversiteit te Alphen aan den Rijn en (2004-2014) bij Parkexpressie tegenwoordig bekend als ParkVilla (Centrum voor kunst en educatie) in Alphen aan den Rijn.

Inmiddels heeft hij zijn bedrijfsruimte afgestoten en is niet meer als commercieel fotograaf werkzaam. Hij richt zich nu meer de ambachtelijke alternatieve fotografie en op zijn oude vakgebied het etsen.

Sedert begin 2021 gebruikt hij in het ateliergebouw De Elckerlyc aan de Havixhorst 254 te Alphen aan den Rijn een grote Van Ginkel-diepdrukpers voor zijn etsen.

Wil je contact? Bel me dan op 06-51251711
of stuur een mail via: lein(@)kaland.nl (mailadres zonder haakjes uiteraard)